Austrija 2023 3 euro spalvota kolekcinė moneta - Brinkstantis ryklys

Austrijos 2023 3 euro spalvota kolekcinė moneta švytinti UV spinduliuose - Brinkstantis ryklys iš serijos "Švytintis vandens pasaulis"

Monetos reverse plati juosta, primenanti senovinį iliuminatorių, įrėmina vandens sceną - atrodo, kad pro iliuminatorių plaukia išsipūtęs ryklys, jo kūnas yra rudos spalvos, kai apšviestas ultravioletine šviesa, švyti žaliai. Kaip ir ant visų šios serijos monetų, kairėje ir apačioje matosi kriauklė ir jūrų žvaigždė. 

Monetos averse siluetu pavaizduotos visos 12 stebuklingų jūros būtybių iš serijos „Švytintis vandens pasaulis“. Tarp jų kyla oro burbuliukai, o uodegos pelekas dingsta po bangomis dešinėje.

18,90 €
Kiekis
Turime

Brinkstantis ryklys gavo savo pavadinimą dėl savo sugebėjimo išsipūsti iki maždaug dvigubai didesnio įprasto dydžio, ryjant vandenį kaip apsauga nuo plėšrūnų. Kai ryklys pajunta grėsmę, jis sulenkia savo kūną į U formą, burna sugriebia už uodegos peleko ir įsiurbia vandenį. Taip darant ryklio skersmuo padidėja ir plėšrūnams daug sunkiau įkąsti ar išjudinti ryklį. Brinkstantis ryklys gali išbrinkti naudojant vandenį arba orą, kuris laikomas skrandyje, kol išleidžiamas. Išleisdamas orą, brinkstantis ryklys skleidžia garsą, primenantį šuns lojimą. Tačiau tai nėra vienintelė nuostabi šio ryklio savybė – brinkstantis ryklys taip pat gali švytėti žaliai per visą kūną. Pirmą kartą apie brinkstančio ryklio biofluorescenciją pranešta 2014 m. Kad tai padarytų, brinkstantis ryklys įeinančią ultravioletinę šviesą arba mėlyną šviesą paverčia žalia šviesa. Ypatingas pigmentas ryklio akyse leidžia pamatyti neoninę žalią spalvą rykliams. Žmogaus akys neturi šio pigmento, todėl mums reikia ultravioletinio apšvietimo, kad pamatytume žalią brinkstančio ryklio švytėjimą. Šviesios jų odos vietos švyti intensyviau nei tamsios. Kodėl ryklys tai daro, dar nėra visiškai suprantama, tačiau manoma, kad šis procesas padeda rykliams atpažinti vienas kitą ir atskirti rūšies patinus ir pateles. Tai taip pat gali būti kamufliažas, nes molekulės apsaugo nuo bakterijų ir dumblių bei tiesiog švyti. Brinkstantys rykliai yra neagresyvūs ir laikomi nepavojingais žmonėms.

Austrija
AUT2023AUN3

Charakteristikos

Šalis
Austrija
Metai
2023
Nominalas
3 EUR
Kokybė
UNC (spalvota)
Tiražas
65 000
Tema
Gyvūnai

Jums taip pat gali patikti

Komentarai (0)
arrow_upward